Párterápia?

VeszekedésA közönség felhőtlenül mulat.

A fiatal pár úgy veszekszik, mint az ovisok.

A pszichológus tehetetlen. Mindenféle hókuszpókuszt próbál, a konfliktuson képtelen oldani.

Végre szünet.

A közönség abban a biztos tudatban vonul a büfébe, hogy a második felvonásban pedig jön a megoldás.

Mi pedig kezdjük érteni, miért tesznek fel honlapunk látogatói egyre több furcsa kérdést. Azt hiszik, bármi közünk van ehhez.

Ezúton elhatárolódunk, de nagyon szigorúan.

  1. Az első alkalommal feltárjuk a hozzánk fordulók erőforrásait, kiválóságait, áttekintjük életük meghatározó eseményeit, azt a társas dimenziót, amiben mozogtak és mozognak. Ennek során a kölcsönös tiszteletet erősítjük. Praxisunk során két konfliktus tört ki a nyitó ülésen, ez az esetek 1,8 ezreléke Számunkra komoly traumát jelentettek, azóta is tanulunk belőlük. A konfliktus megalázó, tisztességtelen helyzet. Mi méltóságot és magabiztosságot adunk. És feladatot. Egyénre szabottat, amely közös élményben hangolja össze a párt. Ezzel teremtjük meg a cselekvési alapot: az összehangolt együttműködést.
  1. A második alkalommal négyesben áttekintjük a feladat eredményét, majd külön beszélgetünk, legtöbbször nő a férfival alapon. Azt járjuk körül, mit tehetünk a párkapcsolat javításáért, gazdagításáért. Sokan panaszáradatot tartogatnak erre az alkalomra, ám többnyire mégis a probléma feltárása és megoldási lépésekre bontása kerül a fókuszba. Ezúttal titkos egyéni feladatot adunk, megnézzük, milyen változást tudnak elérni a felek a körülmények illetve viselkedésük megváltoztatásával.
  1. A harmadik alkalmat azzal kezdjük, rájöttek-e, mi volt a másik titkos feladata. Ezután többnyire fordított felállásban dolgozunk, hangsúlyozva, hogy az egyéni beszélgetések tartalma titok, csak a belőlük következő feladatokra fókuszálunk. Természetesen mi ketten – Zelka és Miklós – erre már világosan látjuk a teendőket, ezeket tisztázzuk az ülés során. A feladat ezúttal ismét közös, lényegre törő, a közös identitás tudatos erősítését szolgáló élményre koncentrál.
  1. A negyedik alkalom a jövőkép felvázolása, az eddigi változások áttekintése és hatásvizsgálata. Itt már nyíltan a családi rendszer egészével foglalkozunk, bár mi ketten – Zelka és Miklós – kezdettől ebben a dimenzióban néztük az összefüggéseket. Azt mondjuk ugyanis, hogy a kapcsolat egy nagy rendszer része, az együttműködés éppúgy kihat az egészre, mint a konfliktus. Utóbbit természetesen könnyebb belátni, sőt, a párnak közelebbi tapasztalata van róla, mint az építő együttműködésről.

A Terápia című filmsorozatra már reagáltunk. Itt röviden annyit, hogy egy végtelen magányos, erőforrások híján lévő szakember reménytelen küzdelme a rendszeregészből kiszakított, ezért tehetetlen lelkekért.

Mindezek alapján munkánkat kifejezetten nem szeretnénk terápiának tekinteni abban az értelemben, ahogy a közbeszédben ez a kifejezés szerepel. Úgy sem, ahogy a szakma értelmezi, mert nem hiszünk az egyéni terápiában sem.

Azt gondoljuk, legalább egy kapcsolatot be kell még vonni, még ha az nem is a párkapcsolat – különben reménytelen a küzdelem a bizonytalan magánnyal.

Nevezhetnénk tevékenységünket tanácsadásnak, mégis, mi inkább azt mondanánk: alkotó együttműködés a hozzánk fordulókkal.