Házaskunyhó

A házaskunyhó egyrészt tér – benne ágy, szék, asztal, tányér, kanál -, pohár; másrészt módszer – benne a kapcsolatgazdagítás hatékony eszközei, forgatókönyve.

A házaskunyhó terében kettesben van a pár, ám a módszer a közösség párkapcsolat-erősítő hatására épít.

A mozgalmas és zajos lagzi után a férj és feleség magára marad. Maguknak kell megoldani az életszakasz–váltásokat, kialakítani a közös identitást. Ez megterhelés, mely ráadásul el is távolítja őket addigi közösségeiktől: a származási családoktól és a baráti társaságtól. Egymás felé fordulnak, ezzel látszólag elfordulnak a többieknek. Összeborulnak kisbabájuk felett – a többieknek hátukat mutatva. Szoros családi köteléket alkotnak gyermekükkel, melynek rendjéből, szokásaiból kimaradnak a többiek.

Így érik sérelmek az egykori násznépet. Bár ők eredeti jószándékkal keresik a párhoz vezető utat, többnyire csak a konfliktusok nyitnak számukra terepet, melyekben aztán állást foglalnak, támadnak és támogatnak, tovább élezve az ellentéteket.

A házaskunyhó ezt a környezetet kizárja.

A házaspár másik nagy ellenfele saját gyermekük. A gyereknek a szülői együttműködés áll érdekében, tőle a párkapcsolat látszólag csak időt vesz el. Azonban hosszú távon a párkapcsolat a családot tartó boltív, és a gyereknek nagy szüksége van a működő párkapcsolati modellre, akkor is ha most még a jelenben él.

A házaskunyhó szülőségből is kivonulás.

Hogyan tud ebből a végsőkig szűkített világból felépülni valami új?

A gyerekre vigyázni kell valakinek, ha három napra elvonulnak a szülei. A megfelelő személy kiválasztásához a szülőpár együttműködésére van szükség, márpedig a szülői együttműködés a párkapcsolati együttműködés egyik fontos dimenziója. Fordul a folyamat, melyben az egyik fő veszélyforrás éppen az volt, hogy a szülőség erodálta a párkapcsolat egyéb területeit, különösen az érintés dimenzióját.

A gyerekre vigyázóknak felesleges az orrukra kötni, hová tűnnek a szülők, szükségtelen azzal terhelni a viszonyt, hogy lebeszéljék a kunyhonautákat “erről a marhaságról”.

A házaskunyhóban kevés az élelem, ezért kell találni legalább egy olyan személyt, aki meglátogatja a párt és ennivalót visz. Olyasvalakit, aki iránt mindketten bizalommal vannak. Az ő hangja a közösség hangja is.

Tapasztalatunk szerint végtelen sokat jelent, ha akár csak egy ember is megerősíti a párt abban, amit a házasság, a család, a szülőség érdekében tesznek. Márpedig ezek komoly erőfeszítések.

Az egyetlen asztal két fiókjában bőven akad teendő. Egyikben a párkapcsolat áttekintéséhez kap egy-egy füzetet a pár. Ezek végigvezetik őket azokon a helyzeteken, melyek átlátása lehetővé teszi közös identitásuk elmélyítését. A másik fiók tartalma a társas dimenzió áttekintését teszi lehetővé. Közös álláspontra hozza a kunyhonautákat mindazokat illetően, akik egyik vagy másik oldalon állnak, egyikükhöz vagy másikukhoz tartoznak.

A házaskunyhóban nem elvárás, hogy a pár jól érezze magát. Erre utal a hely és a berendezés szűkössége. A házaskunyhóba költözés egy elhatározás, döntés a párkapcsolat építése, gazdagítása mellett. A forgatókönyv és a segédanyagok ennek az elhatározásnak hatékony megvalósítását segítik. Ha a pár netán mégis jól érezné magát, az csupán kellemes mellékhatás.

Akik még nem jártak hozzánk, azokkal beköltözés előtt szeretnénk elbeszélgetni a 1028 Budapest, Kővári út 10/A-ban. Ez benne van az árban.