— Mitől működik a házasság?

Tudásunk legfontosabb része működő házasságok, bevált párkapcsolat gazdagító módszerek modellezéséből származik. Mások tudása is innen származik. Érdemes megnézni, Önnek honnan származnak a működő házasságról dédelgetett meggyőződéseit. Kicsit segítünk.

Ha Ön úgy gondolja, a házaspárnak együtt kell aludnia, és este, a gyerekek elaltatása után szeretkeznie, akkor tisztelettel tudatjuk: ennek a hiedelemnek tisztán gazdasági okai vannak, melyek vágási és forgatási költségek csökkentésére irányulnak. A filmekben ugyanis olcsó gyártási költségű jelenet, amikor a kicsit felviszik baldachinos ágyába, felhúzzák a mobilját, mire a baba gügyögve elszenderedik. Ezután kicuccolás következik, közben a sztárok megkávéznak, s máris ellenőrizve van minden a hálószoba bevilágításánál.

A mi hiedelmünk, hogy a kisbabának érintésre van szüksége, ezért nehezen alszik el egyedül. A felszabadult szeretkezésnek aligha az esti fáradtság-mélypont az ideje, és aligha jelent hozzá elegendő ráhangolódást a fogmosás és a zuhanyzás.

Kedvenc modellünkben, a hordában – amelyben az elmúlt kétmillió évet töltöttük – a szexuális aktust hosszas ráhangolódás előzi meg, kitüntetett időpontja pedig az éberségi csúcspont, mégha ez a hosszas ráhangolódási szakasz miatt éppen alkonyatra esik is. Többnyire azonban egy fáradtsági holtpont utáni új tetőponton történik, egészen sajátos hormonszintnél. Az alacsony élő spermaszám, amely szinte népbetegség, összefügghet azzal, hogy a szex rutinszerű testgyakorlássá válik.

A házasság párkapcsolati részében a fő szerepet mi a szexuális érintkezés helyett az érintésnek tulajdonítjuk. A rutinszerű szeretkezést bemutató esti főfilm utáni rutinszerű szeretkezés azért fontos tünet, mert többnyire ez az utolsó mentsvára a párkapcsolatnak, melyből az érintés már régen kikopott, a párkapcsolati összehangolódás egyetlen területe pedig a zuhanyzós- fogmosós esti rutin-szexuális ráhangolódás marad.