Terápiás keretek

Egyéni, páros, válós

Ha egyénileg fordul hozzánk, számoljon azzal, hogy kapcsolati rendszerében is keresni fogjuk problémái okait és megoldási lehetőségeit. Krízishelyzetben az a legjobb, ha elkíséri valaki a szerettei közül, aki a találkozások közötti időben segíti, Ön mellett áll.

Párkapcsolati terápiánk alapvető célja a kapcsolatok gazdagítása. Hitünk és meggyőződésünk szerint az esetek túlnyomó többségében sikerül pozitívan, lelkileg gyarapodva kijönni az adott életszakasz krízishelyzetéből. Elsősorban tehát ezen dolgozunk a hozzánk forduló párokkal.

A terápia kimenetele lehet békés szakítás is – ez szülőpárok esetében a további szülői együttműködés kereteinek kialakítása. Azért örülünk, ha a házastársak idejében fordulnak hozzánk (mielőtt még alperessé és felperessé válva kölcsönösen ellenérdekelt képviselőket fogadnának), mert így előbb összecsiszoljuk az új helyzet hétköznapjait, és csak azután kerül sor a papírmunkára, amikor már látszik az új rendszer működése.

Alapjában abból indulunk ki, hogy kapcsolati, párkapcsolati krízist kell megoldanunk. Ilyenkor nagy a fájdalomnyomás, ezért minél hamarabb és hatékonyabban kell cselekedni, változtatni a körülményeken. Más dolog, hogy a problémamegoldás során olyan mozzanatok is felszínre kerülhetnek, amelyek hosszabb, elmélyült foglalkozást igényelnek.

Ráfordítás, a terápia menete

A négyüléses dinamikus rövidterápia keretében általában két órásak a találkozók, a négy alkalomra ideális esetben hat-tíz héten belül kerül sor.

Első alkalommal négyesben vagyunk a párral, megismerjük történetüket, személyiségüket, körülményeiket, egymáshoz való viszonyukat. Meglátjuk, milyen közös identitásuk alakult ki. A második és a harmadik ülésre a pár együtt érkezik, de rövid közös megbeszélés után általában külön folytatjuk a munkát. Az egyéni beszélgetések során elhangzottakat mi, terapeuták, titokban tartjuk. Ilyenkor is páros óradíjat számítunk. A negyedik alkalom ismét négyesben zajlik.

Egyéni terápia, kapcsolat gazdagítás és feltáró foglalkozások esetében a terápia időkereteit esetenként egyeztetjük.

Táv-terápia

A Skype túlfáraszt minket, mert a szemmozgások megtévesztők, a testbeszéd eltávolodik a hangtól, erősen korlátozottak az értelmezhető metakommunikatív jelek. Ezért ilyen konzultációt csak egészen kivételes esetben vállalunk.

Az elektronikus levelezés útján történő tanácsadás forgatókönyve a következő: mielőtt elkezdjük végigolvasni a hozzánk beérkezett levelet, küldünk egy üres e-mailt. Ezután elmélyedünk a kapott levélben, majd megírjuk és elküldjük rá a választ. A két levél feladása közötti időtartamot számlázzuk egyéni óradíjainknak megfelelően.

Bejelentkezés, időpont egyeztetés

Időpontkérésre, egyeztetésre használja a baktay@baktay.hu címet.

Bármi, amit írásban tudat velünk, ugyanúgy titoktartás alá esik, mint a terápián elhangzott személyes közlések.
Az elmaradt terápia miatt kieső időpont érzékeny veszteség mindazoknak, akik szintén a mi segítségünkkel szeretnék jobbá tenni kapcsolataikat, helyzetüket. Kérjük, időpont foglaláskor legyen tekintettel rájuk.

Szeretettel várjuk: Zelka és Miklós