Magunkról

INDULÁS

A kilencvenes évek második felében kezdtük magánpraxisunkat. Kezdetben táplálkozási zavarokra specializálódtunk. Egymásnak adták a kilincset a vészesen kövérek és a soványak. Hamarosan kiderült: a terápia akkor eredményes, ha a családi rendszer egészére figyelemmel van. A család alapja pedig a párkapcsolat.

TUDÁSUNK

Tudásunk legfontosabb része működő házasságok, bevált párkapcsolat gazdagító módszerek modellezéséből származik. Szemben a kabaréviccek kliséivel, komolyan vizsgáltuk például, hogy működik az érintés olyan idős házaspároknál, akik nyilvánvalóan túl vannak a szex lehetőségein. Innen származik az érintés és a szex közötti nagyon fontos distinkciónk, amit konkrétan a 80 éves Juli néninek köszönhetünk, akit 92 éves lovagja habos süteménnyel etetett kiskanállal. Szimbólumképzés az öregkorban…

SAJÁT MÓDSZEREINK

Mi voltunk az elsők, akik élményekre és a közös identitás bővítésére, a párkapcsolat gazdagítására építettük a terápiát. A párkapcsolati terápia szerencsés saját párkapcsolatunk szempontjából is, hiszen az új módszereket, ötleteinket és a terápiás feladatokat gyakran először magunkon próbáljuk ki. Két saját fejlesztésű terápiás módszerünk van: az élményterápia és a kapcsolat gazdagítás. A blogbejegyzésekben bővebben is olvashat róluk.

É(R/T)KEZÉS

Ezt a honlapot akkor kezdtük el szerkeszteni, amikor úgy éreztük, valahogy lekerekedtek a dolgok. Még nem tudtuk, pontosan miből ered ez az érzés. Munka közben láttuk be: eseteink egy körülírható csoportjánál rendre kudarcot vallottunk. Ezért éreztük korábban azt a tehetetlenséget, ami megakadályozott minket szemléletünk közreadásában.
Régóta sejtettük, hogy a táplálkozás lehet a megoldás, az étkezés a kulcs. Jó évtizede keressük tehát e téren a megoldást, ezért olyan örömteliek számunkra a tudományos kutatás legfrissebb eredményei.
Így jutottunk vissza a kezdetekhez. Csakhogy az évtizedek során az elhízásnál is sokkal veszélyesebb dolgok merültek fel. Járványként szaporodnak a dys- és hyper esetek, terjed az allergia, a depresszió és a szorongásos zavarok. Ma már biztosak vagyunk benne: kialakulásuk okaként érdemes először a táplálkozást vizsgálni.

***

Sokat mutat meg belőlünk a Nők Lapja Psziché Társfüggőség számában szereplő Zádrovich Aliz írás és Varga Edit Miklóssal készült hangos portréja.
A honlap rólunk készült képe Nagy Attila fotója – köszönet érte!

Szemelvények nyilatkozatokból, cikkekből:

Willin-Tóth Kornélia interjúja Zelkával és Miklóssal a halogatásról.
Meddig tart a szerelem a XIX században? Erről kérdezte Zelkát és Miklóst
Bakos Zsuzsi a Nők Lapjától.
Rist Lilla a bizalomról és a harmadik fél felbukkanásáról kérdezte Miklóst és Zelkát.
Az iskolaválasztásról Zelka beszélgetett V. Kulcsár Ildikóval.