Gyermekterápia

Az elsődleges szempont, hogy a gyereket megóvjuk a megbélyegzéstől.

Ismerünk olyan hatvanéves férfit, akit óvodás korában egyszer elvittek pszichológushoz. Elmondta a legjobb barátjának, hamarosan az egész ovi tudta, hogy bolond. A megbélyegzést vitte magával az iskolába, ahol már az a hír járta, hogy kiskorától kezelik. Ráragadt a pszichiátriai eset megbélyegzés, ami részben önbeteljesítő jóslattá vált.

Ha hozzánk bejelentkezik valaki gyermekkel, az első, amit a lelkére kötünk, egy fedőtörténet: Zelka néni, Miklós bácsi barátaink, vendégségbe hívtak minket. Éppen kisnyúl született náluk, éppen csibék keltek ki, éppen egerek születtek, ma etetik a siklót, ma eresztenek új halat az akváriumba. Valami biztosan történik, ezt előre egyeztetjük, pontosítjuk az állatsereglet sorsának aktuális állását.

A gyermeket úgy figyeljük meg, hogy közben élmények sorát éli át. Helyesebben azt figyeljük meg, milyen a viszonya családjával, mert azt kérjük, kísérjék el a lehető legtöbben. Volt már nálunk tizenegy fős család. Néhány perc alatt többet megtudtunk róluk, mint több hetes tesztkitöltés után.

A gyermek viselkedése levezethető körülményeiből. Ha tehát viselkedése megváltoztatására törekszünk, változtatni kell családi kapcsolatrendszeren, a család szokásain. Az esetek többségében még az étkezési szokásokhoz is eljutunk.
Kamaszoknál is szülői konzultációt kérünk, melyen mindkét szülő megjelenésében és aktív részvételében bízunk.

Családdal, gyermekneveléssel kapcsolatos szemléletünk, szakmai hozzáállásunk eredményeként körvonalazódtak az évek során az élményterápia keretei. A gyermekek számára megalkotott élményterápiás foglalkozásainkat a hagyományos terápiánál hatékonyabbnak és a teljes család számára előnyösebbnek tartjuk – ezért javasoljuk a szülőknek ezt a megoldást.

Élmény és terápia gyerekeknek

Az élményterápiák tartalmát, részletes forgatókönyvét a szülőkkel (esetleg pedagógusokkal) folytatott beszélgetés alapján egyedileg, a gyermek személyiségét, élethelyzetét, érdeklődését és a család értékrendjét tekintetbe véve állítjuk össze.
Így lesz a gyermekterápiából az egész család számára ünnep, s így hat az ünnep észrevétlenül terápiás erővel is a gyermekre (és persze családjára).

Bejelentkezéshez, időpont egyeztetéshez, kérjük, tekintse át az Információk rovat alatti oldalakat!