Kedves Mindnyájan!

Az immunrendszerről szeretnék elmélkedni.

Két működési egységünkben megy végbe az egyéni életben természetes szelekció, az idegrendszerben és az immunrendszerben. Ezek tehát egyediek, még az egypetéjű ikrek esetében is.

Az immunrendszerünket most egy klasszikus oszlopcsarnoknak képzelem, sok egyéni, dór-, ion- vagy korintoszi oszloppal, tartórendszerrel. Ezt az oszlopcsarnokot, ami egy védő tetőzetet tart felettünk, természetesen karban kell tartani, itt-ott megerősíteni.

Megfelelő táplálkozással, vitaminnal, mozgással, napozással, szaunázással, alvással, a mentális egészség fenntartásával.

Sőt ki kell tenni a viszontagságoknak is, különben hogyan bizonyosodnánk meg róla, hogy valóban véd. És ez az oszlopcsarnok képes átépülni, a szükségletnek megfelelően. A környezeti hatások, mint a jégesőként záporozó kórokozók, a sérülések villámcsapásai mind megrengetik, de ha a karbantartó egységek képesek lépést tartani az ártó hatásokkal, szilárdan áll.

Földrengés-erősségű járványnál mi történhet? Ránk omolhat az egész. Ha a teljes összeomlásnál valamivel előbb érzékeljük a közelgő veszedelmet, nekibuzdulunk a tartórendszer megerősítésének. Egyénileg más és más lesz a hatásos, mert az immunrendszerünk  egészen egyéni (kinek a fokhagyma, kinek a sport, kinek a jó alvás).

A szociális Homo sapiensnek van több sokak által használható találmánya, amiket be lehet vetni a csarnok megóvása érdekében. És ez közös érdek is, mert a Homo szociális lény, közelségben él, és az egyik építmény dőlése fenyegetheti a többit is.

Ilyen közös találmányok a vakcinák, szérumok, antibiotikumok, szteroid- és nonszteroid gyulladáscsökkentők. Ezek nagyszerű, hatásos anyagok, de van veszélyük is. Elterelik a figyelmet a saját építkezés fontosságáról, sőt rontják az önépítő, öngyógyító mechanizmusok hatékonyságát.

Mérlegelni kell. Van-e idő a saját, egyéni oszlop elkészítésére az adott helyzetben? Vagy gyorsan aládúcoljuk a tetőt készen vett, durva faragású oszloppal (pl. vakcinával, antibiotikummal)? Talán egy-két durva oszlopot be lehet vállalni az egész tető épségének érdekében.

Mérlegelni kell, dönteni kell. És ennek a mérlegelésnek csak egy része egyéni.

A Homo közösségben él, szociális lény. Ha az építmények dominóként való összedűlése a valós kockázat, akkor a durva oszlop használatát a társadalom előírhatja – és elő is írja.

Mikor I. Ptolemaiosz megkérdezte Eukleidésztől, hogy vajon a geometria megtanulásának nincs-e rövidebb és könnyebb módja, mint az, amelyet az Elemek mutatnak, akkor a nagy geométer így válaszolt “A geometriához nem vezet királyi út.”

Az egészségünk megőrzéséhez sem vezet egyetlen, rövid, gyorsan bejárható királyi út. De vannak segítő eszközeink, bevált, egyéni módszereink. Becsüljük meg ezeket a kapaszkodókat, a pihenőket, a segítőket, amik és akik elutasítása botorság lenne.

Szabó Ágnes