Egy jó húzás

Annyit Harmath József úrról, hogy egyszer csak rákapott Lucára, a jósnőre. Lajos barátja szerezte be hozzá, neki is sok olyasmit mutatott, amit nem is gondolt volna. A felesége rejtett vágyait, anyósa praktikáit és saját maga legtitkosabb gondolatait. Például, hogy gerjed egy kövér, középkorú nőre. Harmath urat először csak arra figyelmeztette Luca, hogy rejtett vágyakat dédelget, továbbá a feleségének is vannak rejtett vágyai, anyósa praktikákat alkalmaz, és saját maga elnyomja saját maga legtitkosabb gondolatait. Például, hogy gerjed egy kövér, középkorú nőre. Később kivetette anyósa praktikáit. Aztán eljött az igazság pillanata, és Harmath úr szembesült saját maga legtitkosabb gondolataival. Például azzal, hogy gerjed egy kövér, középkorú nőre. Olyanra, mint Luca.

Harmath úr felesége hamar felfigyelt a gyülekező viharfelhőkre. Azt is megsejtette, nő van a dologban. Hamarosan Luca nyomára bukkant. Még azt is kiderítette, könyvelő a foglalkozása, Harmath úr és Lajos pedig a vevőkör zömét képezi, több mint kétharmadát.

Egy ideig pufogott a „dagadt dögre”, azután gondolt egyet. Bejelentkezett hozzá. Nehezen jutott be. Rá kellett jönnie, áfa bevallás ideje volt. Amikor végre leült az asztalkához, értesült a férje rejtett vágyairól, anyósa praktikáiról és saját maga legtitkosabb gondolatairól. Például, hogy egy kövér, középkorú nő hozza a nagy változást életében.

Harmath úr felesége még azt is megérezte, hogyan húzza a csőbe ügyfeleit Varjú Luca: amikor felhívta, Luca azonnal vágta a problémáját.

– Éppen az előbb nézegettem a kártyát, kijött a vágyakozó nő, tudtam, hogy maga hív. Biztosan valami nagy felismerése van!
– Igen.
– Na, jöjjön, csak. Tudtam, hogy jön.

Harmath úr felesége megtartotta magának a felismerést, hogy le vannak tudva és adva az áfa bevallások, így Luca teljesen kuncsaftjainak szentelheti magát.

Harmath úr felesége azonnal gyanút ébresztett Lucában, mert ugye hogyan és honnan tévedne hozzá valaki, ha pedig igen, akkor az vagy Lajostól vagy Józsitól jön. Amikor felcsapta az első lapot, be kellett volna vállalnia az 50%-ot, ám az addigi csevejben Harmath úr felesége ügyesen vezetgette férje és Lajos között. Azután a Levél kártyánál megkönyörült, azt mondta, hasonlít a férjére, Luca pedig lecsapott. Énekelni kezdett a férfi rejtett vágyairól, olyan részleteket is beleszőve mondandójába, amelyektől Harmath úr feleségének hanyatt kellett volna esnie. Az asszony azonban inkább csak jobban előrehajolt.

– Nézd, Luca. Legyünk barátok. Harmath úr felesége vagyok.
– Jaj de örvendek – vigyorgott Luca kissé feszülten.
– Azt szeretném, hogy találj olyan értelmezést a kivetéseidnek, amikben anyám is, én is jó emberek vagyunk.
– A kártya az igazat mondja – próbált ellenállni Luca.
– Hogy látod? Milyen ember vagyok? – kérdezte Harmath úr felesége.
– Jó – bólintott Luca, – jó ember.

Így tartotta meg Luca a kuncsaftját, Harmath úr felesége pedig a férjét, illusztrációjául a viccnek:
Az erdőben híre megy, hogy a medvénél egy feketelista van. A farkas már nem bírja a feszültséget. Odamegy a medvéhez és megkérdezi:
– Mondd csak medve, rajta vagyok a listán?
– Nézzük csak – kezdi átnyálazni a medve a listát, aztán egyszerre rábök – bizony, itt vagy.
– Végem – sóhajt a farkas és kileheli a lelkét.

Az oroszlán messziről látja, amint elviszik a farkast. Erőt vesz magán:
– Mondd csak medve, rajta vagyok a listán?
– Nézzük csak – kezdi átnyálazni a medve a listát, aztán egyszerre rábök – bizony, itt vagy.
– Isten veled – sóhajt az oroszlán és kileheli a lelkét.

A szörnyű feketelista híre eljut nyuszihoz is, aki odasétál:
– Mondd csak medve, rajta vagyok a listán?
– Nézzük csak – kezdi átnyálazni a medve a listát, aztán egyszerre rábök – bizony, itt vagy.
– És le tudsz húzni? – kérdi nyuszi.
– Hát persze – derül fel a medve és lehúzza nyuszit, aki fütyörészve hazaballag.